

Her Mevsim Edinilebilen Styrophor Kovanlı Damızlık Koloniler:
Damızlık Ana Arıların üretimleri ve döllenmeleri biyolojik olarak Haziran-Ağustos aylarında mümkündür.
Arıcılarımız da damızlık ana arılarını ancak bu aylarda edinmekteler.
Damızlık ana arı temin etmede sezonu kaçırmış veya koloni edinecek arıcılarımız için yılın her mevsiminde Kafkas ve Anadolu damızlık ana arılı koloni temin etme imkanı geliştirilmiştir.
Damızlık ana arılı koloniler 5 çerçevesi arılı 6 çerçeveli styrophor kovanlarda arıcılarımızın hizmetine sunulmaktadır.


Altı Çerçeveli Styrophor Kovanların Özellikleri
Damızlık koloniler tecritli styrophor kovanlarda servis edilmektedir. Arıcılarımız bu kovanları ana ve oğul üretiminde de kullanabilmektedirler.
Altı çerçeveli kovan ortadan bir separatörle ikiye bölünmekte, her bir bölmeye üç çerçeve veya iki çerçeve bir şurupluk konabilmekte ve her bölme müstakil olarak kullanılabilmektedir.
Her bir bölmenin havalandırma sistemi alttan ızgara ve üst önde taşımada açılıp tıkanabilen delikler ile çözülmüştür. Straphor kovanlarda cidar kalınlığı 3 cm’nin altına düştüğünde kış aylarında rutubet yapar. Diğer yandan sağlamlık cidar kalınlığı, sertlik (dansite) ile ilgilidir. Düşük dansiteler kullanımda kırılırlar.
İNCİ styrophor kovanları: Gövdesi, alttablası, ve kapağı 30 mm kalınlıkta, 90-100 kg/m3 yoğunlukta (sertlikte) styrophordan imal edilmişlerdir.
En az 20 yıl kullanılabilmektedir.


Altı Çerçeveli Stryrophor Kovanların Ana Arı Üretiminde Kullanımı
Her bir bölmeye ikişer adet yavrulu ve arılı çerçeve verilir. Hazır ana arı yüksüğü yoksa yavrulu çerçeveler damızlık kolonilerden alınmalıdır.
Bölmeler kendilerine yüksük yaparlar ve ana arı üretirler. Ana arılar arılıkta döllenirler ve yumurtlarlar. Ana arının yumurtlaması bölme tarihinden itibaren bir aylık bir süre alır.
Bölmelere damızlıktan üretilmiş kapalı ana arı yüksükleri verilirse 12-15 gün sonra yumurtlama görülür.
Bölmelere damızlıktan üretilmiş, doğmuş ana arı verilirse 8-10 gün sonra yumurtlama görülür.
Altı Çerçeveli Styrophor Kovanların Koloni Bölmede Kullanımı
Ruşet kovanın her bir bölmesine ikişer adet arılı yavrulu çerçeve konur. Her bir bölmeye üretilen veya satın alınan döllenmiş ana arı verilir.
Bölmeler şurup veya kekle beslenir. Bölmeler güçlenip sıkışınca birisi başka kaba alınır ve besleme devam eder.
Temel petekte verilerek koloninin gelişmesi sağlanır. İlk etapta daha büyük 3-4 arılı çerçeveli bölme yapılmak istendiğinde ortadaki seperatör kullanılmadan 4-5 yavrulu ve arılı çerçeve bölünür.
Böyle güçlü bölmelere mutlaka döllenmiş, yumurtlar ana arı verilmeli ve beslenmelidir.